Professionals


Zorgprofessionals die wél goed geïnformeerd zijn over postpartum psychische klachten en stoornissen na een bevalling, kunnen een wereld van verschil maken voor de betreffende vrouw, haar partner en haar baby!  

Als professional wil je pasbevallen moeders en hun partners zo goed mogelijk begeleiden, zodat zij als gezin een goede start kunnen maken. Stabiele en gelukkige ouders zijn immers de basis voor een gelukkig kindje!

De eerste periode na de bevalling heeft echter 1 op de 8 vrouwen last van lichte tot zeer ernstige psychische klachten. Dat zijn in Nederland jaarlijks 25.000 vrouwen. Evenzoveel kinderen hebben in de eerste belangrijke maanden (soms zelfs jaren) van hun leven te maken met ouders met psychische klachten. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Het is dus van groot belang dat pasbevallen moeders en hun partners zo snel mogelijk deskundige ondersteuning krijgen!

Helaas krijgen veel vrouwen en hun partners deze ondersteuning niet. De psychische aandoening wordt niet altijd herkend, omdat de klachten deels overlappen met ‘normale’ verschijnselen waar pas bevallen moeders mee te maken krijgen, zoals moeheid en lusteloosheid. Ook rust er een taboe op het uiten van negatieve gevoelens, omdat moeders ‘dankbaar’ moeten zijn voor hun gezonde kind en niet mogen zeuren dat de verzorging van een baby zwaar is.

Aandacht hebben voor en het kunnen onderscheiden van de diverse psychische aandoeningen is dus van groot belang voor het welzijn van de moeder. Immers, hoe eerder ze weet wat er aan de hand is, des te sneller is ze weer hersteld. En jij kunt daar als professional een essentiële schakel in zijn.

 

Wanneer u zich als professional, of wanneer u als zorgaanbieder uw personeel verdiepend wil scholen op dit onderwerp, kan praktijk Beresterk een training 'van kraamtraan tot psychose' verzorgen of een presentatie, workshop of lezing op maat maken gericht op verschillende thema's die betrekking hebben op preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van psychische klachten tijdens en na de zwangerschap. 

 

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met Praktijk Beresterk