Vaders / partners


Een (gecompliceerde) zwangerschap, een (traumatische) bevalling en de start van het ouderschap kunnen ook voor vaders en partners erg ingrijpend en overweldigend zijn. Tijdens deze situaties kun je intense psychologische stress ervaren waarna je zelf verschillende psychologische klachten kan ontwikkelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat postpartum depressies en PTSS ook voorkomen bij partners.

Ook kan het erg lastig zijn voor partners om met een partner te leven die na haar bevalling psychische klachten heeft ontwikkeld. Zo blijkt dat partners een significant grotere kans hebben om ook depressief te worden wanneer hun vrouw een postpartum depressie heeft. Eén maand na de bevalling bleek dat bij 19.6% van de ondervraagden beide ouders depressieve symptomen vertoonden. Ander onderzoek heeft zelfs aangetoond dat wanneer de vrouw twee maanden na de bevalling gediagnosticeerd was met een psychiatrische stoornis, 24% van hun partners ook gediagnosticeerd werden met een psychiatrische stoornis. Het is dus zeker niet raar als je als partner bepaalde psychische klachten hebt die door de bevalling zijn ontstaan.

Psychologische klachten bij vaders en partners worden nog minder herkend dan bij moeders! Deels doordat zorgverleners geneigd zijn zich vooral te richten op moeder en kind. En deels omdat vaders er vaak zelf niet over beginnen - omdat ze het 'soft' of 'zwak' vinden, of ze vinden dat ze geen 'recht' hebben op psychische klachten of ze voelen zich schuldig om aandacht te vragen als hun kind en/of vrouw echt ziek is.  

Veel van de informatie die op deze website staat vermeld, is echter net zo goed toepasbaar op de gevoelens die je als partner hebt over de zwangerschap, geboorte of start van het ouderschap (zoals angst, controleverlies, te weinig informatie krijgen, niet gehoord worden, somberheid, verhoogd prikkelbaar zijn etc.). Deze klachten kunnen je dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden maar ook een negatieve invloed hebben op de partner-relatie en op de bindingsrelatie met je kind.

Het is dus belangrijk om hier hulp voor te zoeken! Praktijk Beresterk helpt je hier graag bij.